Yalova Siyaseti cadı kazanı gibi ... 30.06.2022
Ayhan Polat  /  Kalemin Gölgesi
 

Yalova Siyasetinde, en çok konuşulan partilerin Adalet ve Kalkınma Partisi, Cumhuriyet Halk Partisi, İYİ Parti ve Yeniden Refah Partisi olduğunu söyleyebilirim.

Milliyetçi Hareket Partisi, Saadet Partisi, Bağımsız Türkiye Partisi, Vatan Partisi, HDP rutin çalışmalarını sürdürürlerken, yeni kurulan; DEVA Partisi, Gelecek Partisi, Memleket Partisi, Türkiye Değişim Partisi ve Zafer Partisi, teşkilatlarını tamamlayarak Cumhurbaşkanlığı ve Genel Seçim için eksikliklerini gidermeye çalışıyorlar. 

AK Parti’nin 1., 2. ve 3. Sıra milletvekilleri kimlerden oluşur?

Adalet ve Kalkınma Partisinin, 1. Sırası için düşünülen isimler; Ahmet Büyükgümüş ile Muğlim Bağatar olarak görülüyor. Son kararı ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan verecek.

2. sıra için, Selihan Dicle Şimşek, Yusuf Ziya Öztabak’ın adı geçerken, mevcut Yalova Milletvekili Meliha Akyol’a ikinci bir şans verile bilineceğini var sayılıyor. Bu aday adaylardan sadece Selihan Dicle Şimşek’in Doğu ve Güneydoğu oylarıyla milletvekilliğine daha yakın bir isim olacağı kanısına sahibim. Ankara ile her ne kadar iyi bir diyalog içinde olsa da, Yusuf Ziya Öztabak ile AK Parti’nin 2. Sırasında aday gösterileceğine pek ihtimal vermiyorum.

İYİ Parti’nin Yalova’dan güçlü bir aday ile çıkması durumunda, Meliha Akyol’un 2. Sıradan 2. Defa TBMM’e seçilmesi çok zor gibi görünüyor.

CHP’nin adayları son gün açıklanır

Cumhuriyet Halk Partisinde ise Yalova Milletvekilliği için isimleri geçen kişilerin başında, 2 yıl önce İçişleri Bakanlığı tarafından zimmet suçlamasıyla ilgili görevinden uzaklaştırılan Vefa Salman’ın 1. Sıra aday yapılacağını, CHP Genel Merkezi tarafından kendisine yapılan ‘Suçsuzdur’ söylemlerinden görebiliyoruz. Zimmet suçlamasının dışında ‘Görevi Kötüye Kullanma’ suçlarından da hakim karşısına çıkacak olan Vefa Salman’ın Milletvekilliği 1. sıra adaylığını, davaların sonucu belirleyecek.

CHP’nin Yalova Milletvekilliği seçimlerinde 1. Sıraya en yakın ismin ise Mehmet Gürel olduğunu, sürprizi ise Sinan Giray’ın yapacağını söyleyebilirim.

Ersin Akyüz 1. Sıra Milletvekili olmalı

İYİ Parti’de ise durum daha karışık. Bir taraftan bir önceki Yalova Belediye Başkanı Yakup Koçal, diğer tarafta son günlerde İYİ Parti Yalova 1. Sıra Milletvekilliği için adı geçen Orbay Tuna’nın dışında, İYİ Parti Yalova İl Başkanı Ersin Akyüz, yine parti yönetiminde bulunan Elif Akyol’un isimleri 1. Sıra için geçiyor.

Şu an için olması gereken en doğru aday sıralama; 1. Sıra Ersin Akyüz, 2. Sıra ise Elif Akyol’un İYİ Parti’den aday olmalarıdır.

Yeniden Refah Partisi, deneyimli, donanımlı bir aday ile sürpriz yapar

Yeniden Refah Partisi, Yalova 1. Sıra Milletvekili adayını deneyimli, donanımlı, tanınan ve bilinen Yalova siyasetinde yeni bir yüz ile girer ise sürpriz yapması büyük olasılık olarak değerlendiriyorum.   

Erdoğan’dan son dakika golü bekliyorum

Daha seçimlere bir yıl gibi bir sürenin olduğu da asla unutulmamalı ve bu köprünün altından daha çok suyun akacağı, bu zamanın bir çok şeyi sil baştan değiştirebileceği de asla unutulmamalıdır.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2023 yılına sarkıttığı birçok hizmet ile eski gücüne kavuşmaması için de hiçbir engel olmadığını da tüm okuyucularımın bilmesini isterim.